stjålet pas

Et stjålet pas er en ting de fleste af os frygter det når vi rejser, det sker dog heldigvis for de færreste af os, men det skete for mig. I år 2011 fik jeg stjålet mit pas og de fleste af mine værdigenstande i Peru, blot 2,5 dage før mit fly til Cuba lettede.

Jeg havde aldrig forstille mig, at det skulle ske! Jeg frygtede, at det ville, men havde aldrig regnet med at det rent faktisk ville ske. Heldigvis var jeg forberedt på lidt af hvert, så processen om at få et nyt gik rimelig smertefrit. Så hvad gør man, hvis det sker?

1. Meld til det lokale politi, at dit pas er stjålet

Det er rimelig vigtigt, at melde det stjålet, så du kan få en politirapport. Du skal ikke blot bruge en til dit forsikringsselskab, men ambassaden eller konsulatet skal også se det, da du ikke må have to fungerende pas på samme tid

2. Find den nærmeste ambassade/konsulat

Danmark har mange ambassader rundt omkring i verden, det er dog ikke alle lande. De har fx ikke i Peru, hvor mit pas dengang blev stjålet, men der er altid et konsulat, som kan udstede dig et nyt EU-nødspas. De kan også hjælpe, hvis dine penge og forskellige betalingskort bliver stjålet. Find den nærmeste ambassade eller konsulat i forhold til hvor du befinder dig her.

Et midlertidigt pas koster 960 kr + et pas billede.

Skal du have det udenfor den normale kontortid koster et nyt pas 3.905 kr og på helligdage/lukkedage koster det 5.580 kr.

Husk:

 • Penge
  • Hvis du ikke har adgang til dine penge, så skal du få en til at overføre til ambassaden/konsulatet, men det kan kun bruges til hjemrejsen. Ellers få et familiemedlem til at sende penge til dig via Western Union eller lignende, det kræver dog at du har id
 • Id
  • Hvis dit id også er blevet stjålet, så kan du bruge en kopi af dit gamle pas, så SKAN det ind hjemmefra for gud skyld!
 • Pasbillede
  • Det burde være til at finde en lokal fotograf, som kan tage det

3. Skal du videre, så tjek om du kan det med et midlertidigt pas eller et EU-nødspas

Det er langt fra alle lande, som tillader, at man rejser på et nødspas. Du kan tjekke om du kan rejse på et nødspas til de lande, hvor du til på udenrigsministeriets hjemmeside. Hvis du ikke kan rejse til det/de lande du gerne vil på et nødspas, så tag dog lige forbi deres ambassade, hvis der findes en i det land du befinder dig i.

Jeg fik at vide, at man ikke kunne rejse ind på Cuba med et nødspas, men jeg gav ikke op uden kamp. Så skrev til alle der kunne have en indflydelse og tog derefter på den cubanske ambassade og efter en del timer der, så fik jeg et nyt visum til Cuba, selvom alle sagde at det ikke kunne lade sig gøre!

Tine

View posts by Tine

Siden jeg var barn har jeg drømt om at tage ud og rejse. I år 2011 tog jeg for første gang afsted på en længere rejse. Det endte med at blive seks måneders solorejse og siden har jeg blot forsat med at rejse. Jeg elsker kultur, at se steder som jeg ikke har set før og mødet med de lokale. Jeg rejser sjældent med en guidebog eller kort, da jeg er ret god til at finde vej og elsker at gå på opdagelse. Til gengæld er også jeg utrolig god til at miste mine ting og burde snart indberegne erstatning for mistede ting i mine budgetter….

Tak fordi du læser med!

4 Comments

 1. Super fint og nyttigt indlæg, Tine.
  Jeg har også prøvet at få stjålet mit pas 🙁
  For nogle år siden var min datter og jeg i Barcelona. Vi havde brugt dagen på at ose rundt i byen inden vi skulle hjem. Ude i lufthaven kunne vi ikke finde vores pas. De havde ligget i min håndtaske og vi regnede hurtigt ud, at de måtte være blevet stjålet.
  Vi kunne selvfølgelig ikke tjekke ind på vores fly og fik at vide, som du også skriver, at vi skulle tilbage til byen og kontakte ambassaden hvilket, jo selvfølgelig ville medfører at vi ikke nåede vores fly.
  En venlig mand oplyste os, at hvis vi bare sagde at det var blevet stjålet i lufthaven, kunne vi gå over til stationen som lå der og de ville hjælpe. Nå vi fulgte det gode råd og ja, efter lidt debat fik vi to midlertidige stykker papir som dermed fungerede som vores pas. Vi nåede vores fly så det var skønt og jeg kan godt leve med min lille løgn.
  /Annette

  1. Tak! Jeg tænkte nok, at jeg ikke var den eneste som har prøvet eller kommer til at prøve at stå i den situation, desværre 🙁 Øv, det er da bare ærgerligt! Specielt når det er fuld af stempler….Det ville jeg også klart have kunnet leve med! Det var da også et godt tip, hvis man får stjålet sit pas i EU! Heldigvis dækker forsikringen jo også en ny billet hjem, hvis det havde været det, men på sådan et tidspunkt vil man bare gerne hjem. Fedt, at I fik løst det så hurtigt! 🙂

 2. På min sidste rejse kunne jeg heller ikke finde mit pas nogensteds på afrejse-dagen og måtte overnatte på et hotel nær lufthavnen, fordi jeg var nødsaget til at tage på ambassaden og få hjælp der, hvilket tog laaaang tid. Har undersøgt det lidt efterfølgende og har fundet ud af, at der faktisk er et svensk firma, der tilbyder en såkaldt pasforsikring, som dækker omkostninger op til 15.000 kr. men som også kan hjælpe dig med alt det praktiske og administrative – både når det sker og efterfølgende. https://www.facebook.com/mysafety/ 29 svenske kroner om måneden. Tænker godt det kan betale sig, hvis man rejser meget og hader at bøvle med bureaukrati og administration, som jeg. Men gad vide om der findes noget lignende i Danmark?

  1. Hej Katrine
   Jeg tror desværre ikke, at sådan noget findes i Danmark. Jeg har i hvert fald ikke lige kunne finde noget…De fleste rejseforsikringer dækker jo også omkostninger ift. hvis dit pas bliver stjålet, så du misser dit fly og mange booker også for dig, så du ikke skal tænke på hotel og ombookning af fly, så det er kun arbejdet på ambassaden, som du selv bliver nødt til at ordne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>